Hogyan szólítsuk meg postai úton egy weboldal ismeretlen látogatóit?

Írta: Ulbe Jelluma 2017.01.21

A DM továbbra is a hirdetők egyik legnépszerűbb csatornája Németországban: a DM-et használó cégek száma 2015-ben 2,5 százalékkal növekedett az előző évhez képest. A postai szolgáltatók nemrég olyan szoftvert fejlesztettek ki, mellyel egy weboldal névtelen látogatói postai úton is megszólíthatók. Ez jelentené a hiányzó láncszemet az integrált online és offline kommunikáció között?

A reklámköltés tekintetében a DM tartja a dobogós helyét Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban. Nem véletlen, hogy az iparág folyamatosan törekszik az innovációra. A Deutsche Post például megoldotta, hogyan lehet megszólítani postai küldeményben egy weboldal látogatóit. Példa: valaki sportfelszereléseket böngészett egy webshopban már több alkalommal is, de nem vásárolt. Sokan azt mondanák erre, hogy ebből később sem lesz üzlet, ez azonban nem igaz: a Deutsche Post becslései szerint a webshopokat felkereső felhasználók 97 százaléka nem vásárol első alkalommal.

Egy adatbázis partnercég segítségével a Deutsche Post képes azonosítani azt az ún. "mikrocellát", ahol a nem-vásárló felhasználó él. Ez a mikrocella jelenthet akár egy házsort, vagy panelházat. A webshop tulajdonosa postát küld a cím(ek)re, és mikor a felszerelést végül megveszik, a Deutsche Post azonosítja a vásárlót és jelentést tesz a webshop tulajdonosának. Ez a Consentric nevű megoldás tehát felkínálja a webshopok tulajdonosainak a lehetőséget, hogy hatásos postai küldeménnyel aktiválják a potenciális vásárlót. A mikrocella méretétől függ, mekkora a levélmennyiség, ami pocsékba megy (tekintve hogy a mikrocellában élők közül nem mindenki számára érdekes a sportfelszerelés-vásárlás). Ezen okból érdemes az üzenetet kellőképpen átfogó módon megalkotni, így többen felkereshetik a webshopot. Kattintson ide a német nyelvű videóhoz, amelyben elmagyarázzák a program működését és a programhoz kapcsolódó elemzési folyamatot.

Jonathan Harman, a Royal Mail MarketReach vezérigazgatója egy interjú keretében szót ejtett az ún. "diszruptív" innovációról. A vásárlók telefonos alkalmazás segítségével kezelhetik a valódi postaládájukat, például megnézhetik, milyen postai küldemények vannak épp úton hozzájuk, valamint jelzést is küldhetnek a szolgáltatónak arról, hogy mikor tartózkodnak otthon. A beérkező küldeményekkel történő interakció e fajtája még tovább növeli a válaszadás esélyeit.

A Mailmark vonalkóddal ellátott küldemények esetében további lehetőségek nyílnak meg. Például meghatározható, hogy a küldemény olyan napon érkezzen meg a címzetthez, amikor más csomagot nem kap. Harman szerint "a postai küldeményekre érdemes most már programmatikus csatornaként tekinteni. A márkák a felhasználók online interakciói alapján állítják össze a postai küldeményeket, amelyeket személyre szabnak, digitálisan nyomtatnak és azonnal kiküldenek - ráadásul sokkal olcsóbban, mint gondolnád."

Ezek az újítások bizonyítják, hogy továbbra is a személyes kommunikáció áll a fókuszban, vagyis a fogyasztók egyénenként történő megszólítása, valamint az online és az offline csatornák még zökkenőmentesebb integrációja. Mindez fokozza a márka nyújtotta élményt, így a válaszadást, következésképpen az eladások számát is növeli.