Friss Bild Zeitung-felmérés a hirdetési hatásfokról

Írta: Ulbe Jelluma 2017.07.26

A Bild Zeitung, az egyik legnagyobb német napilap nemrégiben felmérést készített a hirdetéseinek hatásfokáról. A tanulmány megerősítette a fogyasztók print médium felé mutatott pozitív hozzáállását. Az is kiderült, hogy a környező országok fogyasztói is a napilap-hirdetéseket preferálják a többi médium ellenében.

A médiatervezésben a print média kvalitatív adatait nem mindig tartják szem előtt. A Bild tanulmánya rámutatott, hogy a márka nagyobb bizalmat élvez a többi médiával szemben. Az alábbi táblázat a megbízhatóság, érdekesség, érték és vásárlási szándék alapján rendezi sorba a különböző médiumokat.

Jól látható, hogy máig megéri a print médiumán hirdetni: rövid távon minden 1 euró után 0,57 eurós ROI-val lehet számolni. E téren egyedül a rádió ért el magasabb eredményt (0,68), az összes többi csatorna eredménye alacsonyabbnak bizonyult.

Amikor a Bild olvasóit megkérdezték, melyik csatorna hirdetéseit találták a legidegesítőbbnek, a legtöbben a televíziós és online reklámokat emlegették. A print érte el e téren a legjobb eredményeket: a print hirdetések a fogyasztók mindössze 11%-a szerint zavaróak, 12%-a szerint idegesítőek, illetve 17%-uk állította, hogy "egy pillantásra se méltatom ezeket".

Egy hollandiai felmérés megerősíti a fenti eredményeket. A fogyasztók 29%-a szerint hasznosak a napilap- és magazinhirdetések. Ez magasabb eredmény, mint a televízióé (22%), az internetes reklámoké (14%) és a mobilhirdetéseké (7%). A megkérdezett 1050 fő mindössze 16%-a viszonyul negatívan a napilapok és magazinok hirdetéseihez. Azonban a fogyasztók kifejezetten nem örülnek a mobiltelefonos hirdetéseknek - 67%-uk találja idegesítőnek ezeket.

Egyelőre nem látható előre, hogy ez ki fog-e hatni a reklámblokkoló szoftverek használatára. A PageFair legújabb adatai szerint Németországban a legmagasabb a penetráció (29%), márpedig Németország az egyik legfontosabb hirdetői piac Európában. Ez azzal magyarázható, hogy a helyi kultúrában a privát szférát nagyra értékelik. A táblázatból az is kiderül, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország reklámblokkoló-penetrációja egyelőre közepesen magas.