Az inga - Ellentétes tendencia

Írta: Ulbe Jelluma 2017.01.26

Az SVP Communication & Sales Marketing Deutsche Telekom képviselője egy nemrég lezajlott németországi konferencia keretében megjegyezte, hogy "a digitalizáció átok és áldás egyszerre." Ez a megjegyzés egybevág egy "ellentétes tendenciaként" leírt jelenséggel, amely a "szenzáció-orientált" digitális kultúra és a "teljes figyelmet lekötő" print kultúra alapvető különbségeire utal.

 

Matthias Horx (Fotó: Christian Handler)

A W&V Future Print Summit alkalmával - melynek szervezéséből a Print Power Germany is kivette a részét - elhangzott néhány gondolatébresztő prezentáció. A növekvő mennyiségű digitális hírcsatornák és a nyomtatott lapok, magazinok mai szerepe közötti feszültség témája egy volt ezek közül. Matthias Horx futurista szerint "minden trend ellentétes trendeket teremt, a végén pedig úgyis mind visszatérünk a papírhoz." Az ő nézete szerint az "internet fordulóponthoz érkezett, a print pedig sokat tesz hozzá az internet fejlődéséhez is."

A Bonprix, amely online és offline árusítással is foglalkozik, hisz a katalógusok erejében, ahogy azt Lars Gerber, a cég márka- és reklámigazgatója is megerősítette. A Bonprix személyre szabott brosúrái és katalógusai új lehetőségeket teremtenek a vásárlói hűség kialakításában. A katalógusok előnye az, hogy "a print struktúrát teremt a tartalomnak", ez pedig megmagyarázza, miért ilyen hatásosak napjainkig.

A konferencia egyik fő pontja volt a print média szerepét övező szemléletváltás; már nem hanyatlásról beszélünk, hanem a folyamatosan változó médiavilág realisztikus látásmódjáról. Ebben a világban a print továbbra is szerepet fog játszani. A Print Jövője Találkozón elhangzott prezentációkról további információt itt talál (német nyelven).

A BBC Miért a papír a legnépszerűbb alkalmazás címmel jelentetett meg egy érdekes cikket a nyomtatott papír szerepéről. A cikk lényeges pontjai alább következnek:

A fogyasztók egyre inkább tisztába kerülnek a print média szerepével és azzal, hogy a toll és a papír milyen előnyöket biztosít a számukra. Egy magazin olvasása, vagy a toll és a papír használata egyfajta menekülési utat jelent a digitális média jelentette, "mindig online" világból. A print világába történő visszatérés előnyei kapcsán pedig számos tudományos tanulmány is megjelent. A kutatások rámutatnak a túlzott információgazdagságra, az eszközöktől való függésre, a multi-tasking nehézségére, valamint a lejegyzetelt információ megtartására.

 

Itt következik egy idézet a cikkből, amely bemutatja, hogy egy digitális natív hogyan tekint a toll és papír használatára: “Néha rámtör az érzés, hogy megszabaduljak az összes kütyütől, leüljek egy nyugodt helyen, és csak egy toll meg papírlap legyen a kezemben - mondja. - Annyi alkalmazás van már, de olyan nincs egy se, ami mindent megadna nekem, amire szükségem volna. Pedig rengeteget kipróbáltam már, mint például a teendőim listáját megszervező, vagy az ötletelés folyamatát segítő appokat... [azonban] ha toll és papír kerül a kezembe, egyszerűen sokkal rugalmasabb az egész. Jobban tudok koncentrálni.”

A megújult érdeklődést többek közt a Bullet Journal elnevezésű határidőnapló-szerű könyvecskével fogják meglovagolni, amelybe a felhasználó leírhatja időpontjait, ötleteit és gondolatait. A könyvecskére sokan a digitális világ analóg rendszereként tekintenek. Ha gondolatainkat leírjuk, az gyakran ingereket gerjeszt az agyunk többi részében is, és ezzel további ihletre tehetünk szert.