A Tiger Beer a levegő szennyeződéseiből készített festéket

Írta: Ulbe Jelluma 2017.06.19

Egy új Kickstarter-projekt (globális crowdfunding platform) megmutatta, hogy a levegő szennyeződései, úgymint az autók által kibocsátott kipufogógáz, felhasználható festékgyártásra. A projekt az MIT Media Lab kezdeményezése, és a kért pénzmennyiség háromszorosát gyűjtötte össze a Kickstarteren.

Ez az innovatív ötlet a körkörös gazdaság koncepcióján alapszik, amelynek értelmében a szennyezett levegő is újrahasznosítható új termékként, vagyis festékként. Az Air-Ink a specifikusan erre kifejlesztett szénkibocsátást felszívó, autókra szerelhető gyűjtők által begyűjtött szennyezett levegőből készül. A gyűjtők nem befolyásolják negatívan az autó teljesítményét. A nehézfémeket és a rákkeltő részecskéket az eszköz eliminálja, és csak a megtisztított, szén alapú pigment marad meg. Ezt a színanyagot pedig különféle festékekhez és tintákhoz lehet felhasználni.

Az Air-Ink mostanáig kb. 800 liter festéket állított elő, ez egy dízelmotoros autó két és fél év folyamatos üzemidejének megfelelő mennyiség. A festéket tervezők és utcai művészek egyaránt használják. Az egyik első termék, amelyikhez ilyen festéket használtak, a Tiger söre volt. Londoni plakátokon és a Clean Air Gallery-ben kiállított művészeti termékeken látható.

[CustomTag:Air_Ink]