A címzett posta mindig is a márkák leghatásosabb kapcsolatfelvételi módja volt. E médium egyszerre képes több szerepet betölteni: növeli a márkaismertséget, az eladásokat és fontos adatokat is lehet általuk gyűjteni a fogyasztókról. Már rengeteg szektor reklámkampányát tette sikeressé.

Az Egyesült Királyságban egy fogyasztó átlagosan 10-30 percet foglalkozik egy DM-küldeménnyel, ez pedig meglehetősen sok idő. Alább leírunk hét okot, amiért a DM műfaja sikeres.

 

 

A postázás pillanata

A direct mail közvetlenül a címzett otthonába jut el, kommunikációja pedig szemtől-szembe alapon működik. Ez azt jelenti, hogy a márka több időt tölt el a vásárlóval, ez az idő pedig rendkívül fontos az ismertség növelésének szempontjából. Egy belga tanulmány szerint a lakosság 90 százaléka üríti ki minden nap a postaládát és 78 százalék azonnal el is olvassa a postát. 63 százalék általában örül is, amikor leveleket kap. A Royal Mail megerősítette, hogy a postai küldemények címzettjeinek majdnem a fele reagál valamilyen módon - vagyis elolvassa a levelet, megtartja, netán válaszol is rá. E küldeményeket meghackelni sem lehetséges, ahogy ez az Ausztriában készült humoros videó is bemutatja.

Érzékszervek

A postai küldemények fizikai jellege, megfoghatósága a márkaélmény új dimenzióját nyitja meg. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy több érzékszerv együttes használata a tartalom gyorsabb elfogyasztásához vezet, a papír érinthetősége pedig az információ megtartását javítja. Emellett a papír a fogyasztó tulajdonát képezi átvétel után, ami szintén fontos érték. Az emberi agy 28 százaléka a taktilis feldolgozásért felelős, e kapacitás pedig remekül kihasználható egy jól megtervezett DM-mel. A postai küldemények címzettjei intenzívebb érzelmi reakciót tapasztalnak, mint a televíziós vagy emailes hirdetéseket fogyasztók (Royal Mail piackutatás, Neuro-Insight 2013). Egy küldemény megérintése annak valódiságát kommunikálja feléjük.

Ösztönző erő

A DM általi kommunikáció révén lehet a vásárlót a leghatékonyabban válaszlépésekre ösztönözni. A DM reakciós rátája 54-83 százalék között van; az eredmény leginkább a márka és a fogyasztó viszonyától függ. Ha a fogyasztó olyan márkától kap levelet, melyet még nem igazán ismer, akkor ez a szám 43 százalékra csökken.

Integráció

Ha egy márka minden csatornán akar kommunikálni, akkor muszáj megfelelően összehangolnia azokat. Ha viszont jó szinergia jön létre, az egyes csatornák is hatásosabbak lesznek. A DM legfőképp az online média hatásfokát növeli. Egy 500 esettanulmányt vizsgáló kutatás kutatás szerint a DM használata többcsatornás kampányoknál a teljes ROI-t akár 12 százalékkal megnövelheti (Print Power, BrandScience 2013).

Hatásfok

Kutatások bizonyítják, hogy a DM továbbra is nagyon hatásos. A hosszútávú memóriára jobban hat, mint bármely más média: a televíziós hirdetéseknél például 72 százalékkal jobban (Royal Mail piackutatás, Neuro-Insights 2013). A fogyasztók visszaemlékeznek a személyesen nekik címzett küldeményekre, 80 százalékuk állítja, hogy az elmúlt négy hétben kapott levelek tartalmára emlékszik (TGI Kantar Media, 2014).

Legyünk kreatívak!

A DM egyedi műfaj olyan tekintetben, hogy különféle formátumokban, méretben, színekben és különféle alapanyagokból hozható létre, ezáltal változatos módokon építhető vele a márka. A print technológiák mélységet kölcsönözhetnek a küldeménynek és az áthidaló módszerek, mint a QR-kód, az AR-technológia és az NFC tovább növelheti az interaktivitást. Ha a marketinges okosan használja fel ezeket az eszközöket, akkor közvetlenül átterelheti a fogyasztókat az online felületre. A szagló- és ízérzékelés bevonása révén igazán szenzációs DM-ek alkothatók.

Ennyi lehetőség mellett vitathatatlan, hogy a DM az egyik legsokoldalúbb marketing-eszköz.

Fantasztikus ROI

A DM hatékonysága is tagadhatatlan, főleg, ha más csatornákkal együttesen használják. A DM-mel kombinált kampányok háromszor akkora piaci részesedésre tettek szert, mint azok, amelyek nem használták a DM-et (Royal Mail piackutatás, IPA adatbank meta-analízis, Peter Field, 2013). Az ún. "millenáris" generáció egyértelműen az offline és az online média kombinációját preferálja. A JWT reklámügynökség kiszámolta, hogy a DM-mel kombinált email-kampányok 17 USD bevételnövekedést hoznak háztartásonként (ez 4 USD nettó profitot jelent).

 

 

  Fedezze fel a print erejét! Katintson ide a fenti cikk letöltéséhez.